Szanghaj, Chiny, chiński Times Sq.

Chiny dla początkujących, czyli jak wyjechać do pracy w Chinach cz.3 – przygotowania do wyjazdu.

Zatem udało się znaleźć szkołę, która Was przyjmie, podpisaliście umowę i teraz nadszedł czas przygotowań do wyjazdu (o tym z poprzedniego postu) Co Was czeka?

Po pierwsze, wiza pracownicza.

Są dwa etapy wyrabiania wizy:

Pierwszy – dokumenty, które musicie wysłać szkole: podpisany kontrakt, CV, skan paszportu. Czasem również badania medyczne. Formularz do ściągnięcia możecie znaleźć na stronie ambasady lub tutaj. Te same badania będziecie musieli robić w Chinach, zatem szkoły doradzają aby dogadać się z lekarzem, aby w formularzu medycznym napisał „normal” albo „ok”, zrobić zdjęcie klatki piersiowe i wysłać. Badania są w zakresie podstawowych badań fizycznych: wzrok, waga, ciśnienie krwi, ale również gruźlica, choroby weneryczne, HIV/AIDS. Takie badania mogą dużo kosztować w Polsce i długo się czeka na wyniki badań krwi. Szkoła ponosi koszty wizy pracowniczej, ale no ogół tylko tych na terenie Chin, zatem koszt samej wizy i badań medycznych w Polsce sami musicie ponieść.

Ponad to musicie zdeklarować się w którym konsulacie będziecie składać wniosek o wizę, ponieważ szkoła musi wpisać to do dokumentów, które później składa do urzędów w Chinach. W Polsce konsulaty Chin są w Warszawie i Gdańsku. Jak już się raz zdeklarujecie nie da się tego zmienić.

Drugi – szkoła aplikuje o pozwolenie na prace dla Was w Chinach i zdobywa inne potrzebne dokumenty:

„Oprócz podstawowych dokumentów, należy przedstawić któryś z następujących dokumentów:

  • „Zezwolenie na podjęcie pracy przez cudzoziemca”, wystawione przez Ministerstwo Pracy i Ubezpieczeń Społecznych ChRL;
  • „Potwierdzenie zatrudnienia zagranicznego eksperta”,
  • „Akceptacja zmian w stałym przedstawicielstwie zagranicznej firmy”,
  • „Wyciąg z rejestru stałych przedstawicielstw zagranicznych firm”,
  • „Legitymacja pracownika stałego przedstawicielstwa zagranicznej firmy”,
  • „Zaświadczenie o zatrudnieniu cudzoziemca w Chińskiej Republice Ludowej”,
  • „Zezwolenie na pobyt cudzoziemca w Chińskiej Republice Ludowej”, wystawione przez lokalne Biuro Bezpieczeństwa Publicznego w Chinach.

UWAGA: Posiadacz wizy tego typu powinien w ciągu 30 dni od wjazdu do Chin dopełnić formalności pobytowych w Biurze Bezpieczeństwa Publicznego. W przeciwnym razie jego pobyt stanie się nielegalny.” [strona Ambasady Chin w Polsce]

Szkoła, która miała wcześniej obcokrajowców, wie co ma robić gdzie i kiedy pójść i co załatwić. Powinni Wam wysłać te dokumenty jak najszybciej. Ale to zawsze się przedłuża. My podpisaliśmy umowę w maju a dokumenty dostaliśmy dopiero w połowie sierpnia. Po drodze szkoła prosiła nas o nadesłanie badań medycznych i jeszcze jakiś innych papierów.

Zatem ja dostałam dokumenty w piątek a w następny czwartek już wylatywałam. Nie mógł to być taki zwykły dzień i bezproblemowe wyrobienie wizy. Tego dnia jechałam na wesele koleżanki pod Trójmiastem. Dobrze, że konsulat jest w Gdańsku. Zatem tego dnia rano, w pełnym makijażu  uczesanych włosach, z sukienką i szpilkach w torbie, biegłam na SKMkę do Gdańska złożyć dokumenty do konsulatu, i wracałam do Wejherowa na wesele. Po drodze w jakimś sklepie się przebierałam i wbiegłam do kościoła na ostatnie kilka słów. Ale dałam radę 😉

Wniosek o wizę możecie znaleźć tutaj.

Wizę można odebrać po 2 dniach. Wyrabiana jest ona na 3 miesiące, bo na miejscu w Chinach musi być zmieniona na pozwolenie o pracę w przeciągu 30 dni od wjazdu do Chin.

Kupić bilet lotniczy. Jeśli jedziemy na rok (a na ogół szkoły chcą roczne kontrakty) można kupić tylko w jedną stronę. Ja swój kupiłam w lipcu a wylatywałam pod koniec sierpnia. Ale jak już wiecie z powyższego akapitu, ledwo zdążyłam z wyrobieniem wizy.

Spakować się. Limit bagażu to oczywiście 20-23kg + 7kg podręcznego. I to ma być nasz bagaż na rok. Wyobrażanie sobie, nagle spakować całe swoje życie w 30 kg? Zatem trzeba 🙂 Ale nie ma co się bać bo na miejscu można kupić ubrania. Ja swoje kupowałam w H&M, bo mieli mój rozmiar. A gdy już opuszczałam Chin to wysłałam 2 kartony rzeczy do Polski.

Co zabrać:

  • wedle uznania, na pewno jakieś ubrania do uczenia, nie musi być garnitur, ale jakieś schludne, zasłaniające ramiona i dekolt, długie spodnie itp. Faceci muszą mieć długie spodnie. Można wcześniej zapytać szkołę o dress code. Czasem są bardziej lub mniej oficjalne. Szkoły na ogół wymagają, aby nauczyciele chodzili w zakrytych butach, albo sandałach (raczej tylko kobiety), ale na pewno nie w klapkach.
  • Ja miałam duże problemy z kupieniem leków na przeziębienie i przeciwbólowych; a Chińczycy wierzą w swoja chińską medycynę. Niestety ni wiele się ona zdała na zapalenie oskrzeli i migrenę. Zatem wg mnie warto zabrać ze sobą jakiś zapas leków.
  • Jakieś małe pamiątki ze swojego kraju: magnesy, pocztówki itp. Zdjęcia rodziny przyjaciół aby pokazywać w Chinach.
  • Co chcemy 😉

Już jesteśmy gotowy do wyjazdu: mamy wizę, bilet i jesteśmy spakowani. Wsiadamy w samolot i …. O tym co w Chinach już w następnym poście 😉 Bądźcie cierpliwi 🙂

Reklamy

One thought on “Chiny dla początkujących, czyli jak wyjechać do pracy w Chinach cz.3 – przygotowania do wyjazdu.

  1. Pingback: Chiny dla początkujących, czyli jak wyjechać do pracy w Chinach cz.4 – po przyjeździe do Chin | Podróże Obieżyświatki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s