Śniadanie po Chińsku

W Chinach wstaje się bladym świtem. Moje dzieci i młodzież budzą się o 6 rano. Tak tez posiłki dostosowane są do takiego trybu życia.

W Chinach śniadanie je się ok 6.30 i są 2 opcje tego śniadania: dla bardzie lub mnie zapracowanych. Dla bardziej zapracowanych są ta boazi (czyt. baucy). Smakują dokładnie jak czeskie knedliki. Wygadają bardzo podobnie. Moga być albo bez nadzienia albo z nadzieniem (owocowym, mięsnym  warzywnym, curyy itp.). Do tego jogurt i szybkie śniadanie gotowe. I tak wyposażonych Chińczyków można spotkać rano  na ulicy.

Chińskie puszyste bułki baozi przygotowywane na parze [Wikipedia]

Chińskie puszyste bułki baozi przygotowywane na parze [Wikipedia]

Wersja dla mnie zapracowanych to normalny posiłek, składający się z wielu warzyw, mięsa i tłuszczu. Do tego typowy na śniadanie, chiński kleik z ryżu.

Jak to Clint mówi:”wy Polacy na śniadanie jecie co my na lunch. Ale Chińczycy jedzą kolacje na trzy posiłki dziennie”.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s