tapioka, perły tapioki, jedzenie w Chinach, kuchnia w Chinach, kuchnia chińska, dziwne jedzenie w Chinach

Perły tapioki, czyli znów (nie)wiem co jem

Dzisiejszym zwycięzcą plebiscytu „Czy wiesz co jesz?” są perły tapioki.

Tapioka to produkt skrobiowy otrzymywany z manioku [wikipedia]. To tyle z naukowego punktu widzenia. A teraz do rzeczywistości.

Perły te są niewielkie, ale na tyle duże, że żeby je wciągnąć przez słomkę, potrzebna jest słomka o dużej średnicy Naturalnie są raczej biało-przezroczyste. Jednak na potrzeby komercyjne barwione na czarno. Nigdy wcześniej nie jadłam czegoś takiej konsystencji. Są miękkie i sprężyste prawie jak żelki Haribo. Raczej bez smaku.

Są głównym składnikiem Bubble Tea, która zrobiła furorę w USA i Azji. W Europie bardzo krytykowana. Może dlatego wczesniej nigdy jej nie piłam, ku wielkiemu zdziwieniu moich amerykańskich znajomych. Nie należy do „zdrowej żywnosci”, może dlatego własnie nie spotkała się u nas z zachwytem. Tak czy siak, warto spróbować.Bubble Tea z perłami tapioki [wikipedia].

Bubble Tea z perłami tapioki [wikipedia].

Zdjęcie z wikipiedii, ponieważ jak wiecie ja od jakiegos czasu nie mam swojego aparatu 😦

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s