Gruzja, kuchnia gruzińska, lobio, Martyna Skura, blog podróżniczy, jedzenie w Gruzji

Trochę więcej o jedzeniu – tym razem fasola, czyli lobio.

Jestem wielką fanką gotowania a jeszcze większą jedzenie 🙂 Ty razem opowiem trochę o fasoli. Gruzini używają głównie czerwonej/fioletowej małej fasoli.

Jest to jedno z najbardziej powszechnych warzyw w tym kraju. Jeśli zamiast sera w chaczapuri umieścić fasole otrzymamy lobiani. Od lobio, po gruzińsku fasola. Jednak tym słowem określa się również danie z fasoli. Coś między gulaszem a gęsta zupą. Fasole gotuje się bardzo długo aż prawie się rozgotuje, część fasoli miażdży się. W jej skład wchodzi cebula, czosnek no i oczywiście dużo kolendry. Niektórzy dodają jeszcze orzechy włoski.

fasola Gruzja jedzenie

Lobio, czyli gęsta zupa z fasoli. Podawana z mczadi (chleb kukurydziany). Obok cebula, ogórki i moje ulubione dżondżoli.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s