Gruzja, kuchnia gruzińska, konfitury gruzińskie, jedzenie w Gruzji, Martyna Skura, blog podróżniczy

Konfitura z czarnych orzechów

To, że Gruzja jest krajem konfitur, wie każdy kto odwiedził gruziński dom. Konfitur może być wiele, praktycznie z każdego rodzaju owoców: wiśnie, śliwki, truskawki oraz mniej typowe dla nas z fig i włoskich orzechów!

Kofiture z włoskich przechów robi tylko ten kto umie. Jest bardzo trudna do przygotowania. Wymaga zebrania orzechów latem, gdy sa jeszcze zielone i miekkie. Moczeniem, czyszczeniem, obranie ze skórki, co wiąże się z efektem czarnych rąk przez kilka dni do tygodnia. Następnie zasypuje sie je „jakimś białym proszkiem”, ale nie jest to mąka. Nikt nie jest mi w staie wytłumaczyć. Trwa to dniami, bo proces ten trzeba powtarzać. Gdy pierwszy raz spróbowałam tej konfitury nie wiedziałm co to jest. Smakuje trochę jak kawa.

Konfitura z orzechów włoskich. Wykonanie przez najlepsza house menadżerkę Keti. Foto Clint Ballinger

Gruzja orzechy włoskie konfitura

A tak wygląda po przekrojeniu. Wnętrze jest miękkie i niczym nie przypomina tekstury orzechów włoskich. Wykonanie: babcia Keti. Foto Clint Ballinger

Reklamy

3 thoughts on “Konfitura z czarnych orzechów

    • W Armeni nie miałam okazji jej próbować. Wydaje mi się też, że w regionei tym kultury tych narodowosci i grup etnicznych tak sie przneikają, że trudno jednoznacznie okreslic, któa potrawa pochodzi z któego kraju. To samo dotyczy dolnmy (czegos co przypomina nasze gołąbki, faszerowane pomidory, bakłążany i papryki) oraz khinkali, które jadłam i w Gruzji i Armeni a ostatnio nawet w Chinach (pod tą samą nazwą). Chińczycy mówią, że to ich potrawa. Zatem pokazuje to też jak szlakiem jedwabnym transportowane były równei inne rzeczy po za tym cennym materiałem.

  1. rozumiem ale wszytsko jest przypisywane albo gruzji albo turcji albo grecji 😀
    gołąbki z liści winogron przypisali sobie grecy góry Ararat Turcja i itd itp 🙂
    więc ja zapraszam do malowniczej Armeni na pyszną basturmę i niepowtarzalny horovac …

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s